Steg-for-steg: Hvordan få bedre selvtillit på treningssenteret?

Det er ikke noe å legge skjul på at en viktig årsak til at mange ikke trener, er fordi de er usikre på øvelser og redd for å dumme seg ut. DET.ER.SÅ.TRIST.

Tenk at ens egen skrekk for hva andre tenker ødelegger for muligheten til å gi seg selv godfølelse, endorfiner og en sunnere kropp.

Selv om jeg jobber med trening, har jeg full forståelse for at mange synes det er ubehagelig å puste og pese blant folk. Derfor har jeg laget en liten liste med tips som kan gjøre at du føler seg en smule tryggere på treningssenteret:

1: Tenk over hvordan du selv tenker. Hvis du er en normal og allright person, tviler jeg på at du går rundt på studioet og tenker negativt om de andre som er der. Mest sannsynlig har du mer enn nok med det du selv trener, og det har de andre folkene der også.

2: Allier deg med en treningskompis. Følelsen av å dumme seg ut blir ofte mindre hvis du er sammen med noen. Da flyttes også fokuset mer mot å ha det gøy!

3: Kle deg i noe du føler deg vel i. Det hjelper ikke akkurat på selvfølelsen hvis t-skjorta føles kvelende og tightsen er gjennomsiktig. Invester i treningstøy du liker.

4: Se på trening som noe du gjør kun for deg selv og din egen velvære.  Altfor mange trener for å se ut på en bestemt måte eller for å imponere andre. Sett deg inn i alle helsefordelene trening gir, så får du mest sannsynlig et nytt fokus på hvorfor du er på trening. Du er der faktisk for å investere i egen helse!

5: Musikk på, verden av. Hvis du trener alene, se på treningssenteret som en boble med egentid. Sett på feelgood-musikk på headsetet og prøv å stenge ute de andre som er der.

6: Hvis du er usikker på øvelser, oppsøk hjelp. Få en PT eller en kyndig venn til å lære deg riktig teknikk på øvelsene. Med litt kunnskap, føler du deg kjapt tryggere med det du gjør.

7: Gå på gruppetimer! Der kan man gjemme seg litt i mengden, i tillegg til at det kan være digg å ha andre som har planlagt økta for deg.

8: Revurder senteret du er medlem på. Du skal føle deg sett av de ansatte og vel ute på gymmet. Visse treningssentre har et klientell som digger å flekse i speilet og øve på fitness-poseringer. Hvis ikke dette er noe for deg, finnes det et hav av gode alternativer. Mange treningssentre er til og med helt uten speil, noe som kan virke befriende.

9: Og sist, men ikke minst, husk på hvorfor du har valgt å trappe opp på treningsstudioet, og sørg for at tiden du legger ned der blir meningsfull. Kanskje har du et mål om å få mer overskudd og en sunnere kropp? Ikke la negative tanker om deg selv ødelegge for gleden trening kan gi deg.

 

 

– Jeg må bli litt bedre trent før jeg kan begynne på treningssenter

– Jeg tør ikke å starte på treningssenteret før jeg blir skikkelig god. Der jeg trener er det skikkelig åpent, så da ser jo alle om jeg gjør feil.

Utsagnet kommer fra min kollega i lunsjpausen. De andre Det Nye-jentene nøler ikke med å hive seg på.

– Enig. Jeg takler ikke at andre skal se på meg mens jeg svetter og peser. Jeg er redd for å dumme meg ut.

For meg, som har trening som en naturlig del av hverdagen, fikk dette meg til å tenke. Det er på ingen måte en selvfølge at alle skal digge å sprette rundt med treningstights og svette i luggen. Når jeg tenker meg om, er det jo egentlig ganske unaturlig å løfte jern opp og ned mens man er omringet av speil på alle kanter.

Spesielt i en tid der det florerer av jenter som er sterkere enn typen din, og folk i svindyrt kompresjonstøy fra topp til tå, skjønner jeg godt at den vanlige jenta i gata kvier seg for å trappe opp i frivektsavdelinga.

Personlig føler jeg meg trygg på treningssenteret. Likevel kan jeg ta meg selv i å bli usikker hvis jeg tester nye øvelser eller hvis jeg står på en plass der jeg føler meg veldig eksponert.

«Ser noen om jeg gjør feil nå?» «Blir tightsen min gjennomsiktig om jeg bøyer meg ned?» «Kommer noen til å tenke at jeg ser rar ut?».

Når jeg, som er personlig trener selv, kan få slike tanker, kan jeg bare forestille meg hvordan det er for de som ikke er vant til å trene.

Men helt serr. Hvem er det egentlig som bryr seg? Jeg er sikker på at 99 prosent av alle på treningssenteret kun har fokus på seg selv og sitt. De fleste er jo egentlig ganske egoistiske. Hvor stor er sannsynligheten for at fremmede mennesker gidder å bry seg om hva andre gjør?

Tenk for deg selv, hvor ofte har du tenkt negative tanker om de andre på trening? Mest sannsynlig har du vært for opptatt med deg selv til å ense de andre. Vi er nødt til å slutte å bekymre oss over hva alle andre tenker og mener. For hva er egentlig viktigst, at du får endorfiner, overskudd og en sunnere kropp, eller at en fremmed kanskje tenker noe om deg (som vedkommende mest sannsynlig ikke gjør uansett)? Jeg tror du vet hva jeg lander på.

Gi F, og kos deg på trening!

7 kjappe med de nye Shape Up-ambassadørene

 

Det var ikke lett å lande på kun tre heldige Shape Up-ambassadører i et hav av inspirerende søknader. Herre min hatt så mange kule jenter det finnes der ute! Skulle ønske jeg kunne ta alle inn i varmen. Imidlertid landet jeg på disse tre jentene like før jul, og gjett om de ble glade! Dere kommer til å bli bedre kjent med dem i neste utgave av Shape Up, men enn så lenge har jeg stilt dem noen kjappe spørsmål her. Les og bli inspirert 😀

@marisolvanghole:
24 år
Jobber på barneskole

Hva trener du helst?
For en stund tilbake ble jeg med en venninne på Grenland Crossfit, etter denne økten har jeg blitt hekta. Jeg har alltid likt treningsformer som er korte med høy puls og melkesyre, derfor fikk jeg blod på tann da jeg ble introdusert til Crossfit.

Favorittøvelse:
Jeg har alltid vært veldig glad i knebøy, men etter jeg ble hekta på Crossfit så ble jeg introdusert for så mange nye øvelser, så i dag er det nok splittknebøy eller handstand push ups.

Hva spiser du helst til frokost?
Vanligvis er dette mitt favorittmåltid. Da jeg var student hadde jeg tid til å lage meg en digg smoothie bowl eller bake noe godt. Etter jeg begynte å jobbe på barneskole ser hverdagen min litt annerledes ut, og jeg må ha noe som går kjapt og som metter, så smoothie bowl har blitt byttet ut med kesam, cottage cheese og granola, still good!

Hvilken sang får deg til å gi jernet?
Det er trap music som gjelder på trening. Noen mener det blir for masete, mens jeg mener det er akkurat slik musikk jeg MÅ ha. Så når Unicorn Zombie Apocalypse – Borgore, Sikdope kommer på, da stenges verden ute.

Hvilken øvelse hater du?
Det er fort gjort å ”hate” øvelser man ikke mester og dette gjelder for meg også. I sommer fikk jeg en liten skade under en øvelse kalt squat clean, og etter dette har dette blitt en øvelse jeg alltid gruer meg til. Jeg har jobbet mye med å mestre denne øvelsen igjen, men det fysiske og psykiske jobber ikke sammen. Så her må jeg faktisk terpe på det mentale.

Hva spiser du når du skal kose deg?
GJÆRBAKST!!!<3 Jeg klarer som regel aldri å styre unna det… Skolebolle, solskinnsbolle, kringle, you name it!!

Hvem inspirerer deg til å trene?
I perioder der treningsmotivasjonen er på bunn, setter jeg ofte på CrossFit Games-dokumentarene. Det å se hvordan elite-deltakerne tenker, forbereder seg, trener og konkurrerer gjør at deres lidenskap og motivasjon smitter over på meg. Jeg har også fått deltatt på noen konkurranser i Crossfit, der jeg har teamet opp med min gode venninne og treningspartner, Oda. Hun inspirerer meg til å yte maksimalt og stadig pushe grensene mine, mye på grunn av det sterke konkurranseinstinktet begge har.

@ninabans:
32 år
Landslagsutøver i taekwondo og utviklingsleder ved Wang Ung

Hva trener du helst?
Kampsport og HIIT trening

Favorittøvelse:
Burpees!

Hva spiser du helst til frokost?
Knekkebrød med gulost og klementinbåter på. Nam!

Hvilken sang får deg til å gi jernet?
Pray for me med the Weeknd og Kenrick Lamar. En skikkelig power-sang!

Hvilken øvelse hater du?
Skulderpress …

Hva spiser du når du skal kose deg?
Hjemmelaget mørk kakao med marshmallows <3

Hvem inspirerer deg til å trene?
Jeg får inspirasjon fra ulike kilder. Det er alt fra forbilder som Marit Bjørgen til mosjonister på treningssenteret. Fellesnevneren er at personene brenner for å oppnå noe på ulike plan.

@telinemm
27 år
Medisinstudent og gruppeinstruktør

Hva trener du helst?
Styrketrening og dansing

Favorittøvelse:
Kettlebell-swing!

Hva spiser du helst til frokost?
Rundstykke med hjemmelaget syltetøy.

Hvilken sang får deg til å gi jernet?
Kvelertak – Kvelertak og Swedish House Mafia – Greyhound.

Hvilken øvelse hater du?
Benkpress!

Hva spiser du når du skal kose deg?
Panda-lakris, pizza og smågodt.

Hvem inspirerer deg til å trene?
Jeg har noen utrolig spreke venninner som inspirerer meg mye! Ellers digger jeg langrennsjentene. De faste gruppetime-deltakerne mine som gir jernet hver gang, gjør meg også veldig motivert.