7 tips til en sunnere jul

… NOT!

Dette innlegget er dedikert til alle flinke og treningsglade jenter ute. Igjen er vi inne i den diggeste perioden i året. Julemat, selskaper, julefilmer, pepperkaker, koldtbord, akevitt … Jula er synonymt med mindre aktivitet og mere godsaker, noe som sikkert stresser mange av dere som er opptatt av sunn mat, trening og gode rutiner.

Og ja, jeg er der jo litt selv også. Jeg føler meg alltid bedre etter en treningsøkt, og liker å føle at maten jeg spiser gir meg næring og energi. Men jeg merker også hvor godt jeg har av å gi totalt F noen ganger. 

Jeg tror nemlig det ligger mye god helse i å slappe av og nyte livet. Å le, henge med personer du liker og å innta mat og drikke som gir nytelse. Derfor vil jeg oppfordre alle Shape Up-jenter der ute til å legge prestasjonsfokuset på hylla i jula, og heller rette fokuset mot å kose seg og rett og slett ha det bra! La oss bruke juledagene til samle opp energi og overskudd til hverdagen slår oss i trynet igjen i januar. 

Dette er på ingen måte en oppfordring til å ligge pal på sofaen og få bamsemums intravenøst gjennom hele jula. Vi vet jo alle at bevegelse gjør godt for både kropp og hode. Derimot er dette en oppfordring til å ikke bli stresset over at du ikke får trent og spist slik du pleier. Beveg deg når du føler for det, og spis det som frister. Helt seriøst, livet er for kort til å sette store begrensninger for seg selv, og spesielt i jula! 

Jamfør overskrifta mi (lol) tenkte jeg det var på sin plass med noen tips til hvordan du kan få en oppladende, behagelig, koselig og digg jul:

* Ikke bli stressa om du misser faste treningsøkter i denne perioden. Om du trener jevnlig ellers, tar du ingen skade av et lite opphold. Tvert imot kan du faktisk ha godt av en liten pause.

* Hva enn du gjør, ikke tenk på kalorier! Det er det du spiser mellom nyttår og jul som har noe å si, ikke det du spiser mellom jul og nyttår. Klisjé, jeg vet. Men jula er virkelig tiden for å nyte den gode maten og snacksen høytiden vår har å by på. 

* Beveg deg når du føler for det. Jeg kan bli i dårlig humør hvis jeg er helt i ro innendørs en hel dag. En liten gåtur i frisk luft med julemusikk på øret gjør underverker, uansett vær.

* Ha fokus på menneskene du bryr deg om. Hvem er du uten jobb/skole og trening? Dyrk relasjoner, vær nysgjerrig på deres liv og vær tilstede i samtalen. Ikke vær den personen som halvveis hører hva andre sier fordi du sitter med nesen i telefonen.

* Slå ut håret. Okei, jeg oppfordrer ingen til å drikke alkohol, men jeg kan snakke for min egen del: En gøy kveld på byen med jentene kan jeg leve lenge på! Så lenge jeg husker å drikke vann før jeg legger meg … 

* Bruk jula på å lære deg noe nytt. I juleferien har vi som oftest ekstra tid til rådighet. Det er skikkelig luksus! Jeg tror hjernen har godt av litt annen stimuli enn det den får i hverdagen. Hva med å lære seg noe nytt? For min del skal jeg lese om verdenshistorie og prøve å lære meg å spille piano. 

* Ikke stress over januar. Prøv å vær tilstede i nuet og få maks utbytte av denne fine tida. Januar tar du når den kommer, og du kommer deg garantert kjapt tilbake i dine faste rutiner. 

Tina og Siri, to av mine favorittpersoner =D<3

Den ultimate jule-økta

Okei, denne økta sammen med Lotte har jeg gledet meg til å dele med dere. En mer passende økt får du ikke i disse tider! Økta består av 12 øvelser som skal gjennomføres med 24 repetisjoner. HO HO HO!!!

Gjett om det var varmt å trene i nissedrakt. Men hva gjør man ikke for Insta?

Vær så god, her er økta! Den kan gjennomføres både alene og sammen med noen. Du velger selv om du vil ha pause mellom repetisjonene eller ikke. Jeg måtte legge inn noen småpauser på siste øvelse, man makers … Au!

 • Clean + squat + get up
 • Stående roing
 • Utfall med en arm over hodet
 • 24 cal på Assault bike
 • Armhevinger på kettlebells
 • Tunge kettlebellswings
 • Goblet squats
 • 24 cal på Ski erg
 • Russian twist
 • Burpee til opptrekk
 • Man makers (dropp evt. å press over hodet i topp)
 • 24 cal på romaskin

Altså: Du skal gjennomføre fire repetisjoner hver av disse tolv øvelsene. Du gjør deg ferdig med en øvelse før du går videre på neste. Motiverende, ikke sant? Sjekk @shapeupnorge på Insta for video av alle øvelsene!

God trening og GOD JUL <3

Dagen derpå-rescue: 6 idiotsikre tips

Processed with VSCO with f2 preset

Det er ikke ofte jeg tar den helt ut på fest, men når jeg først gjør det, sparer jeg ikke på noe. Jeg tror de fleste har godt av å gi litt F noen ganger. Slipp alle hemninger, slå ut håret og dans som om det er det siste du gjør! Det er jo SÅ gøy! Det som ikke er så veldig gøy er å våkne dagen derpå med et hode som føles ut som en murstein. 

Gjort er gjort. I går stjal du litt av dagens lykke, og det får være greit. Forhåpentligvis var det verdt det. Det er ikke så mye du kan gjøre mot fyllesyke, men det finnes små grep du kan ta. Her har du noen tips som funker for meg.

1) Drikk, drikk og drikk. 
Nei, jeg snakker ikke om typen drikke du drakk i går. Få i deg masse væske. Vann og Farris er idiotsikkert!
detox water aus Zitrusfrüchten (Grapefruit, Orangen, Limette, Zitronen, Mandarinen), Studio
(Foto: Getty images)

2) Kom deg ut! 
Frisk luft i ansiktet, litt bevegelse i kroppen og podkast eller musikk på øret vil gjøre at du føler deg mye freshere. Du trenger ikke å gå langt. En gåtur på 10 minutter vil gjøre underverker. 
Processed with VSCO with c1 preset

3) Blodsirkulasjon
Dette er ikke dagen du skal sette ny rekord på trening. Likevel kan dagsformen kjennes bedre etter litt bevegelse. Jeg liker å gjøre lett yoga, det får meg til å roe ned og ikke stresse så altfor mye over det jeg sa og gjorde i går  
Processed with VSCO with c1 preset

4) Vær snill med deg selv. 
Dette er ikke dagen du skal sette for høye krav til deg selv. Det er lov med noen slække og uproduktive dager. Bruk dagen på å hente deg inn. Se på favorittserien din og spis noe du digger. 

(Foto: @soambitiousmag på Instagram)

5) Fyll på
Mange craver junkfood dagen derpå, og det er selvfølgelig helt innafor, så lenge det ikke er hver dag. Men sørg likevel for at kroppen får næringsnyttig mat. Spis gjerne mye farger!

Processed with VSCO with c1 preset

6) Sov nok! 
Ofte er det ikke bare alkoholinntaket som gjør at formen føles dritt. Festligheter er ofte kombinert med natterangling, så forsøk å sov litt utpå dagen derpå. 


(Foto: @730 på Instagram)

Tips! 

Dans når du er på byen! Da glemmer du å drikke, samtidig som du forbrenner alkohol. I tillegg er jo dansing det gøyeste med å være ute på byen.