Vil du bli vår nye Shape Up-ambassadør?

Processed with VSCO with f2 preset

I fjor på denne tiden søkte jeg etter seks sporty jenter som jeg ønsket skulle representere Shape Up rundt om i hele landet. Det tok helt av, og innboksen min ble oversvømt av gjennomførte, inspirerende og rørende søknader. Jeg tror ikke jeg overdriver hvis jeg sier at jeg fikk over 1000 søknader. Sinnsykt kult! Og ja, jeg leste ALLE søknadene. Puh, det var litt av en jobb. Men en gøy jobb! Hadde det vært opp til meg, skulle jeg ha tatt alle med inn i varmen. 

Etter en rekke runder sammen med redaksjonen landet vi på syv jenter (yep, jeg klarte ikke å holde meg til seks) som ble de heldige Shape Up-ambassadørene. For en gjeng!  

@martineslotvik, @karolinelm, @julieschevik, @renatecarrera, @lotteoxholm, @eliadvergsdal og @hannesande. (Foto: Nora Angeltveit)

Vil du bli en del av denne gjengen? For 2019 har vi to ekstra plasser, og jeg vil høre fra DEG!

Dette inngår i avtalen
➪ Du blir frontet i bladet og på alle våre plattformer
(denye.no, @shapeupnorge på Instagram og på vår Facebook-side).
➪ Du får teste nye produkter og treningsklær.
➪ Du får fri adgang på Shape Up Weekend og Shape Up Convention.
➪ Du tar del i Shape Ups eventer vi arrangerer.

Kriterier
➪ Du er over gjennomsnittlig interessert i trening.
➪ Du må ha en aktiv profil i sosiale medier (ingen krav om antall følgere!).
➪ Du tar freshe bilder.
➪ Du har et sunt forhold til trening og mat, og har verdier som går i tråd med Shape Up. 
➪ Hvis du har noen kommersielle bindinger, må dette opplyses om i søknaden.

Appellerer dette til deg? Send en mail til meg på [email protected] med følgende info:
➪ En kort tekst om hva du gjør til daglig og om hvorfor du passer som Shape Up-ambassadør.
➪ Bilde av deg selv.
➪ Fullt navn, alder og bosted.
➪ Merk mailen med «Shape Up-ambassadør».
➪ Husk å skrive hva du heter på Insta!

Jeg gleder meg til å høre fra deg <3

Shape Up-mat: Grove horn med ost og spinat

Altså … Jeg er solgt med en gang det er snakk om bakst. Hvem kan vel ikke motstå lukten som fyller rommet idet godsaker hever seg i ovnen? Da jeg bladde i arkivet til Shape Up, kom jeg over en glemt klassiker: Fylte horn! Det smaker digg, er sunt og mettende og perfekt å ha med seg på farta. Vær så god, her har du oppskriften på noen skikkelig digge horn med spinat og ost: 

Grove horn med spinat og ost 
8 horn

Du trenger: 
100 gram hvetemel 
150 gram grovt mel 
1/2 ts salt 
1/2 ts sukker 
30 gram smør 
1,5 dl skummet melk 
1/2 pakke gjær 
1 pakke snøfrisk med dill (her kan du velge din favoritt) 
2 never parmesan (eller annen ost)
2 never spinat 
1 ss sesamfrø 
1 egg til pensling 

Slik gjør du: 
Smelt smøret på svak varme i en kjele og ha i melken. Varm opp til blandingen er ca 37 grader. Rør så ut gjæren i denne blandingen med en gaffel. Ha mel, salt og sukker i en bolle og bland inn melkeblandingen til deigen blir smidig. Bland evt inn mer mel, slik at deigen ikke kleber og slipper bakebollen. Dekk bakebollen med plast og hev deigen på ett lunt sted i ca 30 minutter. Dryss litt mel på benken eller ett brett og jobb deigen til den er rund.

Kjevl deigen ut til den er ca 30 i diameter og kutt i 8 spisser. Smør på snøfrisk, ha spinat og parmasan på hver skive. Pass på å ikke ha for mye fyll. Rull skivene sammen fra ytterkant inn mot midten og form horn. Legg hornene på en stekeplate og dekk til med plast. Etterhev i ca 20 min. Rør sammen et egg med en gaffel og pensle hvert horn før du drysser på sesamfrø. Stek hornene i midten av ovnen på 220 grader i ca 10- 15 minutter. Avkjøl hornene på en rist og nyt!

(Oppskrift av: Mia Eckhoff og Irina Smit Foto: Linda Krabberød)

1 av 4 jenter har opplevd noe skremmende på joggetur

Denne kronikken har allerede vært frontet hos VG og NRK p3, og nå deler jeg den med dere her. 

Jeg skulle virkelig ønske at jeg ikke kjente på denne følelsen. Ekstra hjertebank, et ubehagelig sug i magen og en trang til å saumfare omgivelsene rundt meg. Tanker om hva som kommer til å skje hvis noen angriper meg går på repeat i hodet mitt, og lengselen etter den trygge dusjen hjemme blir større for hvert skritt jeg tar.

Overskrifter om hva som har hendt med andre jenter på joggetur dreper all form for endorfinrush og runners high. Hva om det i dag er jeg som er på feil plass til feil tid? Jeg angrer på at jeg ikke la treningsøkta innendørs.

Det er så kjipt at jeg ikke klarer å nyte treningsøkta utendørs etter at det har blitt mørkt. Jeg som elsker å trene ute i frisk luft kryper kjapt inn på treningssenteret med det samme mørket melder sin ankomst.

Det går jo helt sikkert fint, jeg vet det. Jeg føler meg litt som en dramaqueen som har disse sinnsyke tankene. Folk flest vil bare godt, og risikoen for at jeg møter på en galning med vonde hensikter er minimal. Likevel klarer jeg ikke å skyve under en stol at det har skjedd en rekke overgrep på jenter på joggetur. Redselen jeg kjenner på veier tyngre enn lysten til å svette i mørket.

Jeg er ikke alene om å kjenne på denne frykten.

Vi i Shape Up ønsket å finne ut om det er flere som kvier seg for mørke treningsøkter, så vi fikk utført en undersøkelse blant 573 jenter i alderen 18-35 år. Hele 82 prosent oppgir at de er engstelige for å trene ute når det er mørkt. 82 prosent, dere!

Det som derimot overrasket meg mest, var at så mye som 24 prosent oppgir at de har opplevd noe skremmende på joggetur. Vi snakker altså om at nesten en av fire jenter har erfart noe som gir grunn til å kjenne på denne frykten. I denne undersøkelsen hadde vi mulighet for åpne svar, og jeg kjente klumpen i halsen vokse seg større og større mens jeg scrollet meg nedover. Her er noen av dem:

«Jeg ble overfalt og voldtatt».

«Jeg ble forfulgt av to menn i en bil».

«Jeg ble ropt etter av en mann som kommenterte utseendet mitt».

«Jeg ble tilbudt alkohol av noen fremmede».

«Jeg møtte på en som begynte å snakke intenst til meg».

«En person fulgte etter meg på joggeturen, men ga seg da jeg møtte på en jeg kjente».

«En ruset mann tok tak i armen min og ropte til meg».

«Jeg har tidligere blitt forfulgt, noe som gjør at jeg kvier meg for å være alene ute i mørket».

Da vi spurte om hva som skal til for økt trygghetsfølelse var det en viktig faktor som gikk igjen: Mer lys.

I fjor rettet Shape Up fokus på jenters frykt for å trene ute i mørket. Vi arrangerte løp i mørket, delte ut refleksvester, lagde selvforsvarsprogram, og hadde flere relevante reportasjer på trykk. Hjertesaken vår var så omfattende og grundig at den ble hedret som årets mest inspirerende sak under Årets mediepriser i Bergen. Stas!

I år gønner vi på ytterligere. Jeg tar saken i egne hender og oppfordrer alle til å oppgi hvor det mangler lys. Ved å signere dette oppropet, lover jeg å gjøre det jeg kan i min makt for å få opp mere lys i det ganske land. Jeg vet det er ambisiøst, men hvis vi får inn nok signaturer, skal jeg personlig kontakte gjeldende politikere og si ifra hvor det mangler lys.

Vi kan ikke fjerne personer med vonde hensikter, og vi kan ikke fjerne all irrasjonell frykt. Men vi kan snakke høyt om det. Vi kan stå sammen og si ifra om at det ikke er greit å føle seg utrygg i eget nabolag. En liten ting kan gjøre stor forskjell. Og en frisk joggetur i mørket kan jo tross alt gjøre at mørketida føles litt lysere.

Dette er hjertesaken vår
Kåret til årets mest inspirerende sak under Årets mediepriser i Bergen 2018

Høsten 2017 fikk Shape Up utført en undersøkelse blant 440 jenter i alderen 18-35 år som viste at 70 prosent av respondentene føler på en frykt når de trener ute i mørket. På bakgrunn av denne undersøkelsen gjorde Shape Up en rekke tiltak:
* Arrangerte løp i mørket for leserne våre.
* Utdeling av refleksvester.
* Selvforsvarskurs på print og video.
* Relevante reportasjer på print som belyser flere sider av saken.
Saken fikk god pressedekning, blant annet på God morgen Norge og hos Nettavisen.

Vi stepper opp gamet ytterligere i år, og har gjennomført en ny og mer omfattende undersøkelse.

Fakta om årets undersøkelse:

Utført av YouGov via Egmont Publishing AS i perioden 07.09.2018 17.09.2018.
Rettet mot kvinner i alderen 18-35 år.
Antall intervjuer totalt: 573
72 % blant de 573 jentene trener jevnlig
Blant de 415 som trener jevnlig:
82 % er engstelige for å trene ute når det er mørkt.
24 % har opplevd situasjoner som har vært skremmende når de har trent ute.
70 % velger kun opplyste veier og folksomme områder.

7 selvforsvarsteknikker alle bør kunne

Processed with VSCO with c1 preset

(Foto: Rasmus Kongsøre)

Er det nødvendig med selvforsvarskurs? Hvis lille meg møter på en stor og sterk mann som vil skade meg, har jeg jo ikke sjans uansett. Vel, Thomas W. Myhre, som jobber med å holde selvforsvarskurs, fikk meg til å endre tankegang. Det gjelder å være best mulig rustet hvis noe skulle skje, og med en viss kunnskap om selvforsvar kan man føle seg en smule mer selvsikker når en ferdes alene ute i mørket. 

Du har kanskje fått med deg at vi i Shape Up setter fokus på jenters rett til å føle seg trygg ute på trening. Vi brenner for å bruke vår stemme til å gjøre det lille vi kan for å minske frykten vi vet en rekke jenter føler på når de trener alene ute i mørket. Her er en sak om selvforsvarsteknikker vi hadde på trykk i fjor, og som fikk såpass god respons at jeg løfter den opp igjen. Thomas lærte meg at overgripere som regel går på de svakeste ofrene, og hvis du viser kraft, motstand og selvsikkerget, vil gjerningsmannen bli svekket. 

– Dette er absolutt triks kvinner i alle aldre bør kunne. Som et minimum bør du i hvert fall ha noe kjennskap til hva selvforsvar er og hva som fungerer og ikke. I tillegg, utenom teknikkene, er det viktig å vite at 90 prosent av et godt fungerende selvforsvar i all hovedsak dreier seg om å unngå farlige situasjoner, sier han. 

De sju teknikkene vi presenterer i denne videoen, er forsvarsteknikker mot de angrepene som kvinner statistisk sett opplever oftest. 

– Det er dermed ikke sagt at man ikke opplever situasjoner som er annerledes, men ved å lære seg disse teknikkene vil man allerede her få en god kjennskap til bruk av sin egen kropp og pust i en uheldig situasjon. 

– En angriper vil dessuten alltid ha det så enkelt som mulig for seg selv. Derfor vil overraskende angrep, spesielt bakfra, bli mye brukt. Trening på disse teknikkene kommer til å og deg automatisk øvelse i form av forberedelser til angrep, og du vil også få opplevelsen av at ikke «løpet er kjørt» selv om du er mindre og alene. 

Det finnes noen hovedregler i alle selvforsvarsteknikker. 

– Husk på at du aldri skal stå stille, men holde deg i konstant bevegelse. Ingen av oss vil klare å foreta oss så veldig mye hvis kroppen vår ikke er i balanse. Om du fra starten av angrepet nekter å holde deg i ro, vil du hele tiden skape en situasjon for angriperen der han med stor sannsynlighet vil jobbe mest med egen balanse fremfor å kunne takle deg som han hadde planlagt. Sett derfor alltid i gang en bevegelse i et forsøk på å ta deg ut og vekk fra angriperen.  

Ja, det er smart å ha disse teknikkene inne. Men i en overfallssituasjon kan det hende at alt av fornuft forsvinner. Hva kan man gjøre for at noe av dette skal komme automatisk?

– Dette er korrekt, og veldig viktig å være klar over. Som alt annet du skal lære, vil ikke alt sitte i verken hode eller kropp uten øvelse og repetisjon. Også her er det viktig med det mentale: Ved å se for seg scenarioer og forberede seg vil man automatisk kunne oppleve at man blir mer aktiv enn man skulle tro under et angrep, sier Myhre og fortsetter:

– Det er dessverre ingen annen oppskrift enn å trene selvforsvar. Repetisjon er nøkkelen for at teknikkene skal sitte, selv når du er i en situasjon du ikke tenker klart. 

Med disse teknikkene inne eller ikke, hvordan kan en liten jente ha sjans mot en stor og sterk mann?

– Dette er jo et mareritt å tenke på, men igjen, jo mer du repeterer øvelsene og trener mentalt på dette, jo bedre forberedt er du. Det er ingen vits å måle muskler og styrke med en sterkere mann, da vil du tape. Du må derfor alltid gå med kraften, flytte deg fra kraften eller endre retningen på kraften til angriperen. 

– Stort sett skjer dette i alle de teknikkene vi viser her. Uten å ha gjort disse knepene basert på å få angriperen ut av balanse, ville det ikke ha fungert på en sterkere angriper. 

Seks viktige forholdsregler
* Oppdater alltid nære og kjære hvor du befinner deg.
* Hold mobilen din i hånda, den kan være fin å slå med om det trengs.
* Ikke ha full musikk på ørene, da hører du ikke en eventuell angriper.
* Opptre våken, oppmerksom og observant når du er ute og går alene. Overgripere går som regel etter enkle ofre. Ved å holde hodet opp, skuldrene bakover, ha gode og stødige skritt og puster godt, viser du med et klart kroppsspråk at du følger med. 
* Gå sammen med noen, om du kan. En overgriper er sjelden ute etter to. 
* Vurder hvilken vei du går hjem. Er det opplyst og kan jeg kjapt endre rute om det trengs? 

video:Selvforsvarsteknikker_Shapeup

Foto og redigering: Rasmus Kongsøre

Supermuffins med søtpotet

Noe av det jeg liker best med jobben min er alle matoppskriftene jeg får holde på med. Shape Up har jo så sinnsykt mange gode oppskrifter!

Matbloggerne Mia Eckhoff og Irina Smit deler masse digge oppskrifter til hver utgave, og jeg er snar med å teste oppskriftene selv. Disse muffinsene med søtpotet og banan falt skikkelig i smak! Perfekt på farta, som mellommåltid eller kveldskos. Here you go:

Muffins med søtpotet og banan
Antall porsjoner: Ca 16 muffins

Du trenger:

4 egg
3 dl søtpotetpuré
(bakt søtpotet som er most)
3 bananer
1/2 dl kokossukker/vanlig sukker
3 ss kokoskrem (tykk kokosmelk)
1 dl olje (kokos eller rapsolje)
1,5 dl tørrvare (bokhvete/havremel/speltmel)
1 ts bakepulver
1 ts gurkemeie
1/2 ts salt

Slik gjør du:

Pisk eggene luftig i en kjøkkenmaskin. Tilsett søtpotetpuré, olje, kokoskrem og most banan. Bland godt. Ha så i alle de tørre ingrediensene. Kjør på lav styrke til alt er godt blandet. Ha røren i muffinsformer, pynt med solsikke- og gresskarkjerner og stek på 200 grader i ca. 20 minutter til de har fått en gylden skorpe. Avkjøl og nyt!

Av: Mia Eckhoff og Irina Smit Foto: Linda Krabberød

8 tips som får deg på trening i dag

Processed with VSCO with f2 preset(Foto: Paul Lockhart)

Høsten har for alvor meldt sin ankomst, og sofaen, pleddet og snacksen har aldri smakt bedre. Jeg merker selv at det er vanskeligere å motivere meg til trening når det er mørkt og kaldt ute. Energinivået er ikke der det var i sommer, og det er ikke lenger like fristende å ta en kjapp økt ute i Tufteparken. Brrr …

Likevel, hva er det som gjør at overskuddet kommer snikende? Nettopp, trening. Jo mørkere og kaldere det blir ute, dess viktigere er det å holde seg i bevegelse og å spise næringsrikt. Hvis sofaen gang på gang vinner til fordel for bevegelse, er du fort inne i en vond sirkel. Sofaen gjør at du føler deg enda slappere, og dermed blir det ENDA vanskeligere å komme seg på trening.

Selv om jeg elsker å trene, har også jeg dager der trening ikke frister meg i det hele tatt. På slike dager har jeg noen faste ting jeg gjør for å få opp treningsmotivasjonen. De deler jeg med deg her!

1) Musikk! Det er utrolig hva god musikk gjør for energinivået. På en slapp dag setter jeg alltid på en sang med mye futt i mens jeg tar på meg treningstøyet. For øyeblikket har jeg dilla på Little Mix Woman Like Me. Klarer ikke å la være å danse når denne er på!

2) Tenk på følelsen etterpå. Hvor god føles ikke sofaen ETTER at du har svettet litt? En varm dusj, god mat og comfy klær med verdens beste ettertrenings-følelse i kroppen Priceless! Du angrer aldri etterpå.

3) Senk kravene. Hvis du tenker at hver treningsøkt skal være en times blodslit, er det ikke rart at motivasjonen uteblir. Tenk heller at du skal bevege deg litt. Gå 10 minutter på tredemølla eller ute. Hvis du fortsatt føler deg slapp i kroppen og tung i hodet, kan du gi deg. Mest sannsynlig får du lyst til å fortsette når du først er i gang.

4) Mat, mat, mat. Forbered noe digg mat før du drar på trening, slik at det nesten er klart når du kommer tilbake. Sett for eksempel en pannekakerøre du kan steke når du kommer hjem. Bra motivasjon for å få gjennomført økta!
Og apropos mat, sørg for at du får i deg nok og god næring gjennom hele dagen. Hvis du går rundt med et underskudd av væske og næringsstoffer, er det ikke rart at du føler deg slapp. Spis fargerik mat!

5) Kaffe. Placebo eller ei, jeg føler meg alltid litt kvikkere etter en kopp kruttsterk kaffe. Om du ikke har planer om å trene så altfor seint, kan det funke med litt koffein før økta.

6) Sammen er vi sterke! Book deg inn på en morsom gruppetime eller avtal trening med en venn. Da trenger du ikke å ta stilling til om du skal dra på trening eller ikke. En avtale er en avtale.

7) Treningstøy. Ta på deg treningstøy du føler deg fresh i med en gang du står opp eller med en gang du kommer fra jobb. Sofaen føles desto verre om du ligger der i ubrukt treningstøy!

8) Ikke tenk. I stedet for å bruke tida på å vurdere frem og tilbake om du skal dra på trening, bare bit tennene sammen og gjør det. Trening er ikke alltid frydefullt. Noen ganger føles det litt dritt, og det er greit. Gevinsten er stor uansett!  

Processed with VSCO with f2 preset