(Foto: Rasmus Kongsøre)
Er det nødvendig med selvforsvarskurs? Hvis lille meg møter på en stor og sterk mann som vil skade meg, har jeg jo ikke sjans uansett. Vel, Thomas W. Myhre, som jobber med å holde selvforsvarskurs, fikk meg til å endre tankegang. Det gjelder å være best mulig rustet hvis noe skulle skje, og med en viss kunnskap om selvforsvar kan man føle seg en smule mer selvsikker når en ferdes alene ute i mørket.
Du har kanskje fått med deg at vi i Shape Up setter fokus på jenters rett til å føle seg trygg ute på trening. Vi brenner for å bruke vår stemme til å gjøre det lille vi kan for å minske frykten vi vet en rekke jenter føler på når de trener alene ute i mørket. Her er en sak om selvforsvarsteknikker vi hadde på trykk i fjor, og som fikk såpass god respons at jeg løfter den opp igjen. Thomas lærte meg at overgripere som regel går på de svakeste ofrene, og hvis du viser kraft, motstand og selvsikkerget, vil gjerningsmannen bli svekket.
– Dette er absolutt triks kvinner i alle aldre bør kunne. Som et minimum bør du i hvert fall ha noe kjennskap til hva selvforsvar er og hva som fungerer og ikke. I tillegg, utenom teknikkene, er det viktig å vite at 90 prosent av et godt fungerende selvforsvar i all hovedsak dreier seg om å unngå farlige situasjoner, sier han.
De sju teknikkene vi presenterer i denne videoen, er forsvarsteknikker mot de angrepene som kvinner statistisk sett opplever oftest.
– Det er dermed ikke sagt at man ikke opplever situasjoner som er annerledes, men ved å lære seg disse teknikkene vil man allerede her få en god kjennskap til bruk av sin egen kropp og pust i en uheldig situasjon.
– En angriper vil dessuten alltid ha det så enkelt som mulig for seg selv. Derfor vil overraskende angrep, spesielt bakfra, bli mye brukt. Trening på disse teknikkene kommer til å og deg automatisk øvelse i form av forberedelser til angrep, og du vil også få opplevelsen av at ikke «løpet er kjørt» selv om du er mindre og alene.
Det finnes noen hovedregler i alle selvforsvarsteknikker.
– Husk på at du aldri skal stå stille, men holde deg i konstant bevegelse. Ingen av oss vil klare å foreta oss så veldig mye hvis kroppen vår ikke er i balanse. Om du fra starten av angrepet nekter å holde deg i ro, vil du hele tiden skape en situasjon for angriperen der han med stor sannsynlighet vil jobbe mest med egen balanse fremfor å kunne takle deg som han hadde planlagt. Sett derfor alltid i gang en bevegelse i et forsøk på å ta deg ut og vekk fra angriperen.
Ja, det er smart å ha disse teknikkene inne. Men i en overfallssituasjon kan det hende at alt av fornuft forsvinner. Hva kan man gjøre for at noe av dette skal komme automatisk?
– Dette er korrekt, og veldig viktig å være klar over. Som alt annet du skal lære, vil ikke alt sitte i verken hode eller kropp uten øvelse og repetisjon. Også her er det viktig med det mentale: Ved å se for seg scenarioer og forberede seg vil man automatisk kunne oppleve at man blir mer aktiv enn man skulle tro under et angrep, sier Myhre og fortsetter:
– Det er dessverre ingen annen oppskrift enn å trene selvforsvar. Repetisjon er nøkkelen for at teknikkene skal sitte, selv når du er i en situasjon du ikke tenker klart.
Med disse teknikkene inne eller ikke, hvordan kan en liten jente ha sjans mot en stor og sterk mann?
– Dette er jo et mareritt å tenke på, men igjen, jo mer du repeterer øvelsene og trener mentalt på dette, jo bedre forberedt er du. Det er ingen vits å måle muskler og styrke med en sterkere mann, da vil du tape. Du må derfor alltid gå med kraften, flytte deg fra kraften eller endre retningen på kraften til angriperen.
– Stort sett skjer dette i alle de teknikkene vi viser her. Uten å ha gjort disse knepene basert på å få angriperen ut av balanse, ville det ikke ha fungert på en sterkere angriper.
Seks viktige forholdsregler
* Oppdater alltid nære og kjære hvor du befinner deg.
* Hold mobilen din i hånda, den kan være fin å slå med om det trengs.
* Ikke ha full musikk på ørene, da hører du ikke en eventuell angriper.
* Opptre våken, oppmerksom og observant når du er ute og går alene. Overgripere går som regel etter enkle ofre. Ved å holde hodet opp, skuldrene bakover, ha gode og stødige skritt og puster godt, viser du med et klart kroppsspråk at du følger med.
* Gå sammen med noen, om du kan. En overgriper er sjelden ute etter to.
* Vurder hvilken vei du går hjem. Er det opplyst og kan jeg kjapt endre rute om det trengs?
Foto og redigering: Rasmus Kongsøre
Jeg kjenner at jeg blir oppriktig lei meg når jeg leser innlegg som dette. Det er tydelig at det e skrevet i beste mening, men det blir bare veldig feil dersom man indirekte sier at man må kunne selvforsvar for å føle seg trygg. Løsningen for å få jenter til å føle seg trygge er ikke å legge opp til at dette skal avgjøres av fysiske ferdigheter. Indirekte velter skylden for et overfall eller trakassering over på offeret.
Det er allerede en rekke kommentarer som gjentar seg i debatten rundt jenters ansvar ved feks. voldtekt. Var kjolen litt for kort? Hælene for høye? Var hun for full? De aller fleste er enig i at det aldri er jenten sitt ansvar dersom hun blir utsatt for seksuelle overgrep, men likevel får kjole-debatten det til å virke som om vi legger noe av ansvaret hos jenten selv. Med selvforsvarskurs (uavhengig av hvor nyttig det er) får denne debatten nok et ledd, og nok en ansvarsdreining mot offeret.
Det jeg savner et høyere reflekssjonsnivå før man slenger ut (velmente) råd om selvforsvarskurs og andre forholdsregler. Til eksempel: Hvilke signaler sender et slikt innlegg til alle de som faktisk har opplevd voldtekt? Som du skrev innledningsvis: “Det gjelder å være best mulig rustet hvis noe skulle skje (…)”. Vel da er det veldig mange, meg selv inkludert, som ikke har vært tilstrekkelig rustet.
Enkelte av formuleringene under listen av forholdsregler er spesielt uheldig. Og selv om mange av rådene spiller på “sunn fornuft” og er gode, er det så ekstremt viktig å påpeke at det ikke finnes noe som tilsvarer en sykkelhjelm, airbag eller bilbelt mot voldtekt, dessverre.
-Overgripere går som regel etter enkle ofre. (Fortolkning: Jeg var et enkelt offer fordi x og y. Konklusjon: Det var min egen feil).
-Ved å holde hodet opp, skuldrene bakover, ha gode og stødige skritt og puster godt, viser du med et klart kroppsspråk at du følger med. (Fortolkning: Om jeg bare hadde hatt et tydeligere kroppsspråk og følgt bedre med så hadde jeg ikke blitt voldtatt).